dimarts, 12 de novembre del 2013

Creueant la frontera amb els contrabandistes


Durant la Segona Guerra Mundial, milers de persones, especialment jueus però també aviadors aliats abatuts sobre territori alemany o joves francesos que fugien de l'ocupació nazi, van travessar els Pirineus amb l'objectiu d'arribar als consolats britànic i nord-americà de Barcelona.
En la seva fugida van ser acompanyats per persones que coneixien la muntanya i que es dedicàven al contraband de productes entre ambdues parts de la frontera. Alguns d'aquests guies havien estat antics combatents republicans que colaboràven ara amb la resistència francesa i amb l'evasió de refugiats.

En aquesta ruta creuarem els Pirineus des de Castellar de N'hug fins a Osseja (França). Són uns 24 kms a través de valls i muntanyes que durant un temps van representar el camí a la llibertat per milers de persones que fugien de la barbàrie nazi.

Detall de la ruta



D'entre la multitud de bibliografia sobre el tema, aquí només us recomanarem el número que la revista Sàpiens va dedicar als passadors, que era com es coneixien aquests guies de muntanya (Revista Sàpiens, núm. 73, novembre 2008), i on podreu trobar altres referències bibliogràfiques per continuar aprofondint en el tema.







Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada